Cuvant inainte

O pseudo-prefata la topo trasee Vad

Din capul locului, suntem constienti de faptul ca schitele (si mai ales cotatiile incluse in acestea), pot genera discutii! Orice discutie constructiva, care contribuie la imbunatatirea informatiei furnizate de noi, este binevenita. Dar, daca eventuala discutie, vizeaza doar o deturnare spre o abordare conflictuala/antagonista, ne rezervam dreptul de a o ignora.

Per ansamblu, am dat o gradatie generala (pentru traseu in ansamblul lui), folosind gradatia FRTA (care facea candva omologarile) si la care, am adaugat o cotatie prin care, se doreste sa se estimeze principalele pasaje din derularea traseului, folosind scara UIAA ( si asta, in ipoteza ca pasajele respective au fost parcurse  “rotpunkt” – adica la liber). Am “indraznit” sa apreciem dificultatea pasajelor, pana la cotatia “8+”. Peste aceasta limita, am cotat generic  cu “9” (fara subdiviziuni), si, in continuare, generic cu “A” (tot fara alte subdiviziuni). Specificam ca “A” se refera la “artificial clasic”(adica folosirea pitoanelor, cu sau fara scarite), si nu se refera nicidecum la cotatia pentru “mobile”.

Deci, pentru grade de catarare libera peste 8+, si/sau, pentru abordarea parcurgerii traseelor cu asigurari mobile, presupunem o abordare de prezentare diferita/aparte (cand si cum…ramane de vazut).

Mai mult : pentru zonele in care nu am putut fi absolut siguri de situatie, am preferat sa punctam locatia cu niste semne de intrebare. In aceste situatii, completarile pertinente sunt bine venite !

Aveți disponibilă o legendă, cuprinzand simbolurile si definitiile (zicem noi consacrate – chiar daca personalizate) folosite in simbolistica schitelor pentru traseele de alpinism. Folosind o simbolistica color, consideram ca am evidentiat mai bine (mai clar) elementele traseului descris.

O nota aparte pentru traseele de escalada descrise de noi : in aceste cazuri, peretii sunt mai mici (de regula, cel mult 20 m), si, mult mai accesibili privirii; asa incat, detaliile furnizate vor fi mai putine. Inclusiv cotatiile de dificultate, se rezuma (in aceste cazuri), doar la punctul de maxima dificultate intalnit. Iar traseele, sunt reprezentate grupat (mai multe linii pe un perete), si, centralizate (ca date furnizate) in tabele (corespondente fiecarui desen).

In plus (si nu neaparat la urma) : uneori, in textul explicativ despre trasee, mai sunt inserate mici “istorioare”. Prin intermediul lor, am incercat sa sugeram ca alpinismul (si catararea), nu sunt neaparat insotite de o morga oficioasa, solemna, rigida…dimpotriva !

Cel putin, asa vedem noi lucrurile…Ca dovada, incheiem expozeul cu o ingenua caricatura:

topo-vadu-crisului-intro-islamist
Traseul asta nu este conform coranului!!!

Lasă un răspuns