Istoria sinuoasă și încâlcită a traseului Zburătoru

Zona: Vad, Peretii Mari, Zona ruinei de la Vama Sarii

Dificultate: 5A Lungimi: 5 | Coarda: 50m | Bucle: 25 – medii

Amenajare: gujoane&spituri. Sezon: tot anul.

Autori : Pauta Adrian, Tamas Benedek, Hajner Ioan -1988

Reamenajat : Pauta Adrian , Pinter Istvan – 2017

A fost un traseu numit Vama Sarii si facut de Rubi Hajner (parca prin 1983), care pornea pe o portiune excesiv de friabila, pe fata din dreapta grotei de la Casa Zmeului, apoi traversa la stanga pe deasupra pesterii, pe o portiune spalata si cazuta, cu pitoane rare, dupa care, prindea niste praguri oblic spre stanga , pentru ca apoi, sa urmeze linia pintenului ce scotea traseul in padure, pe platou.

Traseul a fost propus pentru omologare, in acest scop fiind introdus la o Alpiniada, si parcurs (partial) de o echipa din Bucuresti, care se retrage din traseu (criticand aspru securitatea traseului in prima lui parte si propunand depitonarea lui). In scurt timp, prima lungime a ramas fara pitoane (banuim ca a fost depitonata din motive de siguranta).

Apoi, Tomi Benedek a pitonat traseul Fragilor (in memoria fratelui sau). Dupa doua lungimi, traseul Fragilor, iese oblic spre stanga pe niste praguri inierbate si expuse (fara pitoane de asigurare si cam periculoase pe ploaie). Asa ca in 1988, Adrian Pauta si Tomi Benedek, au montat un cablu de otel, intins cu un tendor de 2 metri , iar pe cablu, era montata o rola (trasa cu o cordelina). Adica, o tiroliana fixa de 20-25 m, intre tancul unde se afla R2 din Fragilor, si brana aflata peste Valcelu Junglei (din perete). Adica, acolo unde se afla fosta R2 (R1?) din Vama Sarii (intre timp, primele lungimi din acest traseu fiind dezafectate…nu stim daca mai se gasesc 4-5 pitoane vechi ramase in perete).

De pe acesta brana , urmarind linia pintenului, se iese in platou, pintenul mai avand pitoane, ici si colo (din vechiul traseu Vama Sarii) ; prin curatare si reamenajare, au rezultat doua lungimi (ceva mai scurte), ce scot traseul pe pinten (iar de acolo, in padure).

Si astfel a ajuns sa fie omologat FRTA , cu gradul 5A, traseul Zburatoru de 5 lugimi de coarda : doua de catarare in Fragilor, o lungime de tiroliana fixa, si inca 2 lungimi, aproximativ din fostul traseu Vama Sarii. In plus, in 1989 (cand a fostomologat), traseul a fost declarant castigator al Premiului de Frumusete intre premierele alpine pe anul respectiv (iar Infratirea Oradea, club vicecampion, cu cele 6 premeiere omologate in anul respectiv – toate in Peretii Mari, de la Vad-).

Dar, povestea inca nu s-a terminat : dupa nici 3 ani, tiroliana a fost furata (nu se stie daca de sateni, sau si cu ceva contributie alpinistica…). Pentru a supravietui traseul, s-a fortat o lungime (urata si incompatibila cu Premiul de Frumusete) ce traverseaza arcuit descendent spre dreapta, prin vegetatia destul de ostila din valcelul suspendat (Valcelu Junglei). Parcurgerea acestei lungimi, implica dotarea cu o foarfeca de tuns via (sau o mica/mare doza de masochism).

Si, nici acum nu e gata povestea : in anul 2002, Adrian Pauta si Gyorgy Vida, reusesc sa amenajeze (e drept, de sus in jos…) portalul stang al grotei Casa Zmeului, dand o linie mult mai naturala traseului ce iese pe pinten (ultimile 2 lungimi din Zburatoru). Asa a aparut traseul CaleaTibetana, care are prima regrupare, pe brana unde se termina candva tiroliana din Zburatoru, si, continua apoi pe pinten, pana sus pe platou.

Mai mult, tot in anul 2002, Adrian Pauta si Razvan Mosoiu au reamenajat traseul omologat in 1989 , Casa Zmeului, evitand vegetatia excesiva de la plecare. Dupa doua lungimi aproape paralele cu Fragilor, traseul ajunge pe brana (tancul) de unde pleca candva tiroliana. De aici, nu iese spre stanga (pe pragurile inierbate si periculoase pe ploaie), ci mai merge o lungime scurta, drept in sus, pana pe un mic prag (desupra unui pom).

ASADAR :

 1. Fragilor poate iesi (mult mai sigur) avand ultima lungime (adaugata suplimentar) comuna cu Casa Zmeului
 2. Fragilor, poate ( eventual) continua dupa R2, la dreapta, descendent “prin balarii”(deci nu prin Casa Zmeului), si apoi, prin CaleaTibetana (resurscitand defunctul traseu Zburatoru)

Dar, sa concluzionam (intr-un final) despre eventualul traseu “ Zburatoru” :

Primele doua lungimi (L1 si L2) le preluam din “Fragilor” (cu schita si descrierea pornita de la Tomi Benedek corelat cu informatiile obtinute de la reamenajatori – vezi sectiunea aferenta de traseu-).

L3 : de pe o brana, langa o mica grota, traseul pleaca usor descendent spre dreapta, la inceput pe praguri inierbate, ca apoi, pe o brana inferioara,sa ne chinuim sa trecem prin tufisuri tot mai dese, pana la o brana situata la baza pintenului de vizavi.

Ultimile 2 lungimi (L4 si L5) sunt cele preluate din descrierea traseului “Calea Tibetana” (vezi sectiunea aferenta de traseu).

Sus pe varful pintenului se intalnesc o gramada de trasee (poate chiar prea multe…), si anume :

-Zburatoru

-CaleaTibetana (…VamaSarii?…nu prea mai exista…)

-El Capitan(el Monstro?)…(nu stim daca este finalizat si cum –poate iese mai la dreapta, nu comun cu Tibetana si Drumu Incasilor-)

-Drumu Incasilor

-Diana (vine din dreapta, pe brane… daca mai e practicabil)

-Grota Zanelor (vine si mai din dreapta, tot pe brane)…samd…

Asadar, sa incercam sa ajungem la o concluzie : si anume, aceea ca urmeaza sa stabiliti si singuri, adica,  daca ZBURATORU mai exista sau nu…

Noi, zicem ca deocamdata NU (pana la refacerea tirolienei) ; a fost sacrificat (in lipsa tirolienei furata/vandalizata ) pentru alte 3 trasee , mult mai firesti (ca linie) :

 • Fragilor (cu iesre prin Casa Zmeului) ; gujoane
 • Casa Zmeului ; spituri
 • CaleaTibetana ; gujoane

Iar Vama Sarii este dezafectata (prima lungime nu mai exista de mult).

 

Daca cineva doreste sa reinvesteasca intr-o noua tiroliana fixa, este binevenit si ii uram succes, in readucerea treseului Zburatoru (veritabil), din nou  pe firmament !……. Deci, in fine, o noua varianta :

 • Oricum, in zona Vad, este amenajeazata (in stanga Valcelului de Coborare, pe Hornul Trandafirului din Peretele Zanelor) o Via Ferrata (careia noi ii zicem “Mocanita din Hornu Trandafirului”).

Iar acesta (noua) tiroliana, reamenajata, ar completa oferta (mai mult sau mai putin inedita)… ASADAR :  prin stanga ruinelor istorice (si a traseului Casa Zmeului) s-ar amenaja o via ferrata, pana pe tancul de plecare in tiroliana, dupa care ar urma spectaculoasa tiroliana, iar de pe brana de la capatul tirolianei, s-ar amenaja in stanga traseului Calea Tibetana, mai prin valcel (si cu un mic pod la final), o iesire, tot de via ferrata, pana in padure pe platou….(de gustibus…).

O schita pentru respectiva (noua) Via Ferrata (sa-i zicem “Zburatoru de la Casa Zmeului”) si pe care ne propunem sa o realizam cat de curand, impreuna cu Salvamontul, ( revitalizand intr-un fel astfel SI defunctul traseu de alpinism Zburatoru), este prezentata intr-un final .

Din punct de vedere tehnic, am avea urmatoarele date referitor la via ferrata :

Diferenta de nivel este de 120 m, cu doua portiuni de traseu (partea inferioara, respectiv cea superioara).

Partea inferioara a traseului are aproximativ 70 m, iar linia partii superioare insumeaza aproximativ inca 60 m de traseu.

Legatura intre cele dpua portiuni se face printr-un traverseu de aproximativ 30 m , SAU, printr-o tiroliana de aproximativ 20 m, de pe un tanc pe altul (peste un valcel aerian).

Iar iainte de iesire din perete (din portiunea superioara a traseului), mai exista un podet aerian (deasupra unui mic valcel din perete) de aproximativ 8 – 10 m.

ATENTIE : pentru parcurgerea tirolienei, este necesar echipamentul specific !

(Daca nu aveti acest echipament, alegeti varianta prin traverseul amenajat mai in stanga tirolienei, pe perete. in catarare obisnuita -de via ferrata-).

Concluzie finala (cu 6 variante) :

 1. Traseul Fragilor cu iesire prin Casa Zmeului (2+1 lungimi, reamenajate )
 2. Traseul Casa Zmeului cu iesire comuna cu Fragilor (5 lungimi scurte, reamenajate)
 3. Traseul Calea Tibetana (3 lungimi lungi, amenajate)
 4. Traseul Zburatoru , adica, primele 2 lungimi din Fragilor (sau Casa Zmeului ?) + tiroliana + ultimile 2 lungimi din Calea Tibetana (in amenajare)
 5. Via Ferrata (Zburatoru ) de la Casa Zmeului cu doua variante (ambele in amenajare)

5a.  include tiroliana ?? (Zburatoru)

5b.  ocoleste (prin stanga) tiroliana

One thought on “Istoria sinuoasă și încâlcită a traseului Zburătoru

Lasă un răspuns