Topo traseul Zburatoru
Zona: Vad, Peretii Mari, Zona ruinei de la Vama Sarii
Dificultate: 5A | Lungimi: 5 | Coarda: 50m | Bucle: 25 – medii
Amenajare: gujoane&spituri. Sezon: tot anul.
Autori : Pauta Adrian, Tamas Benedek, Hajner Ioan -1988
Reamenajat : Pauta Adrian , Pinter Istvan – 2017
O întreagă poveste, foarte complicata si sinuoasa in evolutia ei… Mai jos varianta actualizată la zi pe care sperăm să o parcurgeți și să reveniți aici cu un comentariu despre cum va plăcut…
L1 (comun cu traseul Fragilor) : Pornim aproape din apa , depinde de cat de mare e lacul de la baza. Putin mai la dreapta (4-5 m) se afla vechea intrare din traseul Casa Zmeului, mutata intre timp, la reamenajare, mult mai la drepta (s-a facut astfel loc si pentru traseul omolog de Via Ferrata). Primi pasi sunt destul de surplombanti, apoi o fisura ne duce langa o nisa, desupra careia trecem o fata si apoi inca o surplomba, ca mai departe, sa ne angajam intr-un diedru inclinat usor spre stanga, ce ne scoate pe o brana mare, langa un mic tanc, si unde regrupam comod. Ceva mai in dreapta trece linia de via ferrata. Putin mai in dreapta, dar pe aceeasi brana, se afla vechea regrupare (dinaintea reamenajarii) din traseul Casa Zmeului (azi, regruparea folosita de traseul Casa Zmeului, e si mai in dreapta, chiar pe creasta).
SAU, L1 (comun cu traseul Casa Zmeului – varianta ceva mai usoara):
Traseul porneste din stanga Grotei de la Casa Zmeului (comun cu Calea Tibetana, care insa este orientat spre dreapta; ori noi, mergem spre stanga, spre ruinele istorice). Se urca cativa metri pe un prag, si apoi, deviem mult spre stanga (spre dreapta pleaca Calea Tibetana); dupa care, continuam oblic ascendant pe un culoar, ajungand pe tavanul ruinelor istorice de la Vama Sarii. Aici se poate regrupa sau se poate continua, facand o lungime intinsa (depinde de cat de usor vine coarda, si de cum “simte”secundul manevrele capului de coarda – pentru ca se pierde contactul vizual). De deasupra ruinelor, pornim cu grija pe o fata usor surplombata, si, prindem un diedru oblic stanga, bine surplombat (si aparent friabil), dar cu suficiente prize pentru a gasi solutii frumoase de escalada. Spre final, diedrul se deschide, devenind o fata usor surplombata (o zona ceva mai delicata), pe care o depasim pe prize destul de mici (atentie sa nu se rupa); dupa care regrupam pe un pragulet destul de inghesuit (in stanga crestei se vede traseul de via ferrata omolog).
L2 ( comun cu traseul Fragilor) : Traversam cativa metri pe brana spre dreapta si ne angajam pe un diedru arcuit usor spre stanga, dupa care prindem un diedru clar, cu pasaje surplombate insiruite, pana sub un mic tavan, de langa creasta, pe care il depasim prin stanga lui. In continuare, dificultatea peretelui scade si iesim pe un mic tanc de pe creasta, in drepta caruia regrupam pe o brana comoda. De aici, merge descendent spre dreapta (in tiroliana) traseul Zburatoru, iar drept in sus, lungimea scurta de iesire comuna pentru traseele Fragilor si Casa Zmeului (daca nu vrem tiroliana).
SAU, L2 ( comun cu traseul Casa Zmeului – varianta ceva mai usoara) :
Continuam ascendent cativa metri, dupa care, deviem ascendent dreapta, pe mici praguri (unele inierbate), pana iesim pe creasta (orientata spre stanga). Pe creasta, dificultatea scade evident (doar ca e o creasta foarte ascutita) si dupa cativa metri orientati oblic stanga, putem regrupa (iarasi, depinde de cum “ vine “ coarda), pe un prag cazut, sau putem continua, tot pe creasta (pana pe o brana). Continuam asadar tot pe creasta, linia fiind tot mai cazuta (apare si iarba tot mai mult), iar din stanga vine traseul omolog de via ferrata, si care, traverseaza creasta noatra de la stanga spre dreapta (coborand prin vegetatie in valcel). Noi continuam ascendent si inainte, pana ce ajungem pe o brana comoda, langa o mica grota/nisa. Aici vine din stanga-jos (din perete), linia de pitoane din Fragilor si care, regrupeaza in acelasi loc. Iar spre dreapta , porneste descendent tiroliana (partea speciala din traseul Zburatoru). Drept in sus, pe deasupra micii grote si usor spre stanga, este iesirea comuna din Fragilor si Casa Zmeului (daca nu vrem tiroliana).
L3 (tiroliana) : de sub brana pe care am regrupat, se despride descendent, peste valcel (si peste via ferrata) cablul pe care montand o rola de scripete (Atenție: nu folosiți improvizații!), putem “zbura” 30m, pana la baza peretelui de vizavi, unde regrupam pe un prag ce se intinde spre stanga.
Nota: de pe acest prag, spre stanga (deci inapoi) exista o linie de pitoane (usurica, cam pe pragulete), si pe care, catarand, ne putem intoarce la punctul de lansare in tiroliana. Deci, daca nu vrem sa iesim prin Calea Tibetana (cum se explica mai jos in L4, L5), putem (dupa ce ne-am intors la punctul de lansare), sa iesim drept in sus, in continuare pe creasta din Casa Zmeului (25m usori). Am facut astfel Casa Zmeului cu tiroliana inclusa, dar nu Zburatoru (ci o varianta cu mult mai usoara).
L4 (comun cu traseul Calea Tibetana) :
In continuare, dificultatea nu este foarte mare; continuam aproximativ pe creasta pintenului (1-2 metri mai in stanga fata de creasta matematica), trecem cateva mici fete surplombate, dar cu prize bune, dupa care, peretele cade treptat, si, ajungem fara probleme pe un mic prag, unde regrupam.
L5 (comun cu traseul Calea Tibetana) :
Continuam relativ lejer pe creasta pintenului, mai mult pe stanga acesteia (observam ca, la 1-2 metri in dreapta crestei matematice, apar pitoanele din traseul Drumu Incasilor, si care, regrupeaza comun cu noi, pe varful pintenului). Fara sa mai apara probleme deosebite, regrupam pe pinten.
Coborarea :
La fel ca si in cazul traseului Drumu Incasilor, putem cobori spre stanga pe marcaj prin padure, sau, daca avem o coarda geamana de 60 de metri, putem sa facem un dublu rapel de 55 m ( atentie : ultimii 40 de metri sunt complet suspendati, adica nu se atinge peretele – deci atentie la corzi, sa nu se incurce !!-). Putem astfel cobori, direct la baza Grotei de la Casa Zmeului .
Iar schita pentru traseul de Via Ferrata (“Zburatoru de la Casa Zmeului”) se poate vizualiza aici.
- Foto Peretele Zânelor
- Foto satelit zona Vad
- Foto via ferrata Zburatoru
- Harta Zburătoru ansamblu perete Vama Sării
- Harta în tuș Pereții Mari