Via ferrata Podu Indian – Montana Șuncuiuș

Via ferrata Podu Indian din parcul de aventură Montana – Șuncuiuș

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul. Lungime traseu : 160m. Diferenta de nivel : 80m. Dificultatea medie : “C/D” (dificil, conform cotatiei UIAA)

Retragere: 10-15min pe potecă prin pădure

Taxă: 130 lei / persoană cu echipament și ghid de la club (grup min. 3 pers) | 150 lei / persoană cu echipament și ghid de la club (grup min. 2 pers) | 290 lei cu echipament și ghid de la club pentru o singură persoană | gratuit cu echipament propriu. Taxă de urgență pentru grupuri fără programare prealabilă 100 lei (nu garantăm că acest serviciu e disponibil întotdeauna).

Orice donație/sponsorizare ne ajută să deschidem noi trasee și/sau să întreținem traseele existente. Ne poți trimite suma cu care dorești să ne ajuți prin revolut la 0747446656 sau în contul clubului CASSIO Montana deschis la OTP Bank: RO85OTPV221001265070RO01

Pentru orice nelămurire sau informație suplimentară ne poți scrie pe adresa info@cassiomontana.org

Pentru rezervări vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0747446656. Este recomandat accesul cu ghid din partea Clubului sau a altor ghizi de la cluburi/firme de specialitate.

Lungime traseu: 160m. Diferență de nivel: 80m

Traseul parcurge in prima parte o creasta clara (fostul traseu de alpinism “Creasta Suta”). Chiar intrarea este o mica surplomba, cu cateva trepte departate, urmata de o zona fara prize (si doar cateva trepte departate). Intrarea mai “tare”are scopul de a tria pe cei nepregatiti pentru astfel de traseu ! Urmeaza niste praguri cu prize bune (si fara trepte) ce ne duc pe un prag comod (marcat de 2 pitoane antice din vechiul traseu). De aici, creasta devine usor surplombata si apar problemele serioase, pe care le depasim cu treptele plantate (destul de departat), iar trecerea asigurarilor peste ancore este solicitanta. La final, cresta pierde din dificultate si duce (fara trepte), ascendant stanga spre o brana clara si comoda (“Brana Aeriana”). ATENTIE ! din stanga jos, vine linia altui traseu (“Braul de Mijloc”) ce intersecteaza traseul nostu intr-o mica sa de pe creasta (si pleaca spre dreapta, usor ascendent, dupa creasta). Deci noi, ne angajam ascendent STANGA, pe o brana comoda pe care o parcurgem fara probleme (ideal loc de poze), traversand mult in stanga (cam 40 m). La sfarsit, brana se ingusteaza sub un perete surplombat ce ne “arunca” putin peste prapastie, dar trecem cu bine pe o mica platforma, de unde pleaca spre stanga , peste un valcel aerian, podul indian. Podul Indian are 4 fire distincte : unul pentru picioare (mergi “pe sarma”), cate unul pentru cele 2 maini (de “echilibru”), si unul deasupra, pe care se pun cele 2 asigurari. ATENTIE ! Pe aceasta portiune , “amortizorul” se coate din uz (se “sunteaza” cu o bucla). Podul Indian, ne duce 20 m pe deasupra valcelului aerian, pana in peretele de vizavi, deasupra unui tavan, aproape pe creasta. ATENTIE !!! Eliminam “suntul” de pe amortizor, pentru a putea continua in perete.

Iesim de pe pod prin stanga, pe o zona lipsita de prize si usor surplombata, pe niste trepte destul de departate. De pe creasta, se vede traseul cu “Grota cu hamace Montana”, undeva in stanga. Cele doua trasee se vor termina in acelasi loc, sus, pe Pintenul final. Dupa ce depasim cu ajutorul catorva trepte, destul de departate, zona mai dificila (surplombata si cam fara prize), continuam pe prize naturale, dar nu chiar usor, pana pe varf, unde traseul se termina oferind o panorama frumoasa.

Ghidul clubului va oferi participanților instructaj complet, echipament specific și asistență pe întreaga perioadă a parcurgerii traseului de via ferrata.

Cateva imagini de la parcurgerile test ale obiectivului sunt disponibile aici: https://youtu.be/_uvtYX8178A

Cateva imagini de la amenajarea traseului sunt disponibile aici: https://photos.app.goo.gl/jEeh8qpkGqiMqCqI2

2 thoughts on “Via ferrata Podu Indian – Montana Șuncuiuș

Lasă un răspuns