Via Ferrata La Pendul pentru începători la Șuncuiuș

Prima via ferrata cu pendul din țară

 

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

Lungime: 250m

Diferență de nivel: 80m

Orice donație/sponsorizare ne ajută să deschidem noi trasee și/sau să întreținem traseele existente. Ne poți trimite suma cu care dorești să ne ajuți prin revolut la 0747446656 sau în contul clubului CASSIO Montana deschis la OTP Bank: RO85OTPV221001265070RO01

Pentru orice nelămurire sau informație suplimentară ne poți scrie pe adresa info@cassiomontana.org

 

Traseul cu Pendul e un traseu nu foarte greu (B), dar care are de trecut o zonă orizontală prin pendulare în gol (participanții e bine să fie asistați de ghid competent) iar pendulul se asigură neapărat direct în ham.

Există și un pod suspendat spre final (prevăzut cu “linia vietii” un cablu deasupra capului pe care se asigură lonja de odihnă (lonja fixă), lonjele cu amortizor se pot asigura pe cablurile laterale ale podului). In caz de nevoie (sau de vreme nefavorabilă) traseul are 2 ieșiri de urgență. Lungimea cablului e de aproximativ 250 m.

Traseul începe din același punct din care începe și traseul Grota cu Hamace și prima secțiune pe fața căzută este comună.

La finalul feței căzute unde Grota cu Hamace face stânga descendent către baza pintenului, traseul La Pendul face dreapta si urcă ușor oblic spre dreapta până sub cablurile podului suspendat din traseul Podu Indian.

De aici există posibilitatea de a continua la dreapta puțin descendent (doar cațiva metri) sau vertical pe sub cablurile podului indian. Acesta este de fapt un exit intermediar pentru cei care s-au speriat de perspectiva pendului care se vede dupa colț spre dreapta și este în celași timp parțial o bucățică din trseul Șarpele cu Clopoței (traseu fără pendul cu un parcurs și mai ușor decât cel al traseului La Pendul.

Continuăm așadar pe cursul principal al traseului, către dreapta și după câțva metri parcurși putem admira cablul pendulului în toată frumusețea sa. Ne deplasăm până pe ultimul prag natural de stâncă cu cablul în sânga noastră pe ultimii 2-3 metri.

De acolo, de pe pragul respectiv putem prinde cablul pendului direct în ham. După inchiderea carabinierei de pe pendul putem muta cele 2 lonje de deplasare pe ham. Ne lăsăm să atârnăm în pendul și folosind mâinile și picioarele ne deplasam pe scărițele mobile spre stânga până prindem mânerul metalic vertical.

Din acest mâner ne împingem în spate, depărtându-ne de stâncă, cu cât mai mare putere daca vrem o pendulare mai amplă. Pendulul ne va duce fără alt ajutor spre dreapta la urmatorul segment de cablu.

Atenție! Nu vă împingeți în lateral spre dreapta. Vă împingeți doar în spate depărtându-vă de stâncă.

Continuați apoi traverseul până acesta se termină cu un horn vertical de cca 10m. Aici are loc intersecția cu traseul Podu Indian. Treceți pe cealaltă parte a crestei pentru traseul principal sau continuați la stânga pe o scurtă secțiune din Podu Indian pentru un nou exit intermediar care vă duce deasupra Podului Suspendat din La Pendul (Podul Fotografilor).

Parcurgând traseul principal paralel cu creasta și având mereu în dreptul ochilor Podul Fotografilor ajungem la startul acestuia. Parcurgem acest pod câte o persoana o dată, cu lonja de odihnă pe cablul de deasupra capului (linia vieții) și cu lonjele de via ferrata pe cablurile laterale.

Apoi mai avem 3 secțiuni de cablu pe poteca abruptă din pădure care vă scoate la poteca de retragere. Această potecă o puteți parcurge spre dreapta și coborâți la Peștera Unguru Mare sau sper stânga cu un urcuș ușor urmat de o coborâre abruptă pe alocuri care vă scoate la pensiunea Gradia/Lavinia.

Pe vreme ploioasă și umedă se recomandă prima variantă.

Lasă un răspuns