Via Ferrata Șarpele cu Clopoței pentru începători și copii

O via ferrata foarte ușoară

 

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

Grad: A (B dacă se alege varianta extinsă).

Lungime: 130m (200m dacă se alege varianta extinsă).

Diferență de nivel: 80m

Orice donație/sponsorizare ne ajută să deschidem noi trasee și/sau să întreținem traseele existente. Ne poți trimite suma cu care dorești să ne ajuți prin Revolut la 0747446656 sau în contul clubului CASSIO Montana.

Pentru orice nelămurire sau informație suplimentară ne poți scrie pe adresa info@cassiomontana.org

Atenție! Traseul se parcurge cu echipament specific de via ferrata chiar dacă e ușor. De asemenea verificați amortizorul la ce greutate minimă a utilizatorului funcționează. Majoritatea funcționează de la 40kg în sus. Pentru persoane sub 40kg (copii și nu numai) folosiți o altă metodă de asigurare (cu coardă dinamică). Dacă nu cunoșteți tehnici alternative de asigurare vă recomandăm insistent să apelați la serviciile unui ghid competent.

Traseul Șarpele cu Clopoței e un traseu foarte ușor (grad A sau B dacă se alege varianta prelungită cu Podul Fotografilor), cel mai ușor din zonă. Este cea mai facilă variantă, constituind în principal, o iesire în caz că cineva nu poate trece de pendul, dar poate fi și traseu independent (grad A). Traseul pleaca comun cu Grota cu Hamace, face la dreapta spre Pendul, si inainte de Pendul, iese 3 metri vertical pe un hornuleț care se termină după o serpentină la startul podului indian (podul suspendat nu traseul).

Poate fi continuat de aici fie pe exitul intermediar vertical și așa e foarte scurt (130m) și ușor (grad A). Există și variantă de a se continua de aici pe traverseul din Podu Indian în sens invers și se ajunge pe primul exit intermediar din Podu Indian la startul Podului fotografilor din traseul La Pendul.

Parcurgem acest pod câte o persoana o dată, cu lonja de odihnă pe cablul de deasupra capului (linia vieții) și cu lonjele de via ferrata pe cablurile laterale.

Apoi mai avem 3 secțiuni de cablu pe poteca abruptă din pădure care vă scoate la poteca de retragere. Această potecă o puteți parcurge spre dreapta și coborâți la Peștera Unguru Mare sau sper stânga cu un urcuș ușor urmat de o coborâre abruptă pe alocuri care vă scoate la pensiunea Gradia/Lavinia.

Pe vreme ploioasă și umedă se recomandă prima variantă de retragere (spre dreapta).

Via Ferrata La Pendul pentru începători la Șuncuiuș

Prima via ferrata cu pendul din țară

 

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

Lungime: 250m

Diferență de nivel: 80m

Orice donație/sponsorizare ne ajută să deschidem noi trasee și/sau să întreținem traseele existente. Ne poți trimite suma cu care dorești să ne ajuți prin revolut la 0747446656 sau în contul clubului CASSIO Montana deschis la OTP Bank: RO85OTPV221001265070RO01

Pentru orice nelămurire sau informație suplimentară ne poți scrie pe adresa info@cassiomontana.org

 

Traseul cu Pendul e un traseu nu foarte greu (B), dar care are de trecut o zonă orizontală prin pendulare în gol (participanții e bine să fie asistați de ghid competent) iar pendulul se asigură neapărat direct în ham.

Există și un pod suspendat spre final (prevăzut cu “linia vietii” un cablu deasupra capului pe care se asigură lonja de odihnă (lonja fixă), lonjele cu amortizor se pot asigura pe cablurile laterale ale podului). In caz de nevoie (sau de vreme nefavorabilă) traseul are 2 ieșiri de urgență. Lungimea cablului e de aproximativ 250 m.

Traseul începe din același punct din care începe și traseul Grota cu Hamace și prima secțiune pe fața căzută este comună.

La finalul feței căzute unde Grota cu Hamace face stânga descendent către baza pintenului, traseul La Pendul face dreapta si urcă ușor oblic spre dreapta până sub cablurile podului suspendat din traseul Podu Indian.

De aici există posibilitatea de a continua la dreapta puțin descendent (doar cațiva metri) sau vertical pe sub cablurile podului indian. Acesta este de fapt un exit intermediar pentru cei care s-au speriat de perspectiva pendului care se vede dupa colț spre dreapta și este în celași timp parțial o bucățică din trseul Șarpele cu Clopoței (traseu fără pendul cu un parcurs și mai ușor decât cel al traseului La Pendul.

Continuăm așadar pe cursul principal al traseului, către dreapta și după câțva metri parcurși putem admira cablul pendulului în toată frumusețea sa. Ne deplasăm până pe ultimul prag natural de stâncă cu cablul în sânga noastră pe ultimii 2-3 metri.

De acolo, de pe pragul respectiv putem prinde cablul pendului direct în ham. După inchiderea carabinierei de pe pendul putem muta cele 2 lonje de deplasare pe ham. Ne lăsăm să atârnăm în pendul și folosind mâinile și picioarele ne deplasam pe scărițele mobile spre stânga până prindem mânerul metalic vertical.

Din acest mâner ne împingem în spate, depărtându-ne de stâncă, cu cât mai mare putere daca vrem o pendulare mai amplă. Pendulul ne va duce fără alt ajutor spre dreapta la urmatorul segment de cablu.

Atenție! Nu vă împingeți în lateral spre dreapta. Vă împingeți doar în spate depărtându-vă de stâncă.

Continuați apoi traverseul până acesta se termină cu un horn vertical de cca 10m. Aici are loc intersecția cu traseul Podu Indian. Treceți pe cealaltă parte a crestei pentru traseul principal sau continuați la stânga pe o scurtă secțiune din Podu Indian pentru un nou exit intermediar care vă duce deasupra Podului Suspendat din La Pendul (Podul Fotografilor).

Parcurgând traseul principal paralel cu creasta și având mereu în dreptul ochilor Podul Fotografilor ajungem la startul acestuia. Parcurgem acest pod câte o persoana o dată, cu lonja de odihnă pe cablul de deasupra capului (linia vieții) și cu lonjele de via ferrata pe cablurile laterale.

Apoi mai avem 3 secțiuni de cablu pe poteca abruptă din pădure care vă scoate la poteca de retragere. Această potecă o puteți parcurge spre dreapta și coborâți la Peștera Unguru Mare sau sper stânga cu un urcuș ușor urmat de o coborâre abruptă pe alocuri care vă scoate la pensiunea Gradia/Lavinia.

Pe vreme ploioasă și umedă se recomandă prima variantă.

Via ferrata Podu Indian – Montana Șuncuiuș

Via ferrata Podu Indian din parcul de aventură Montana – Șuncuiuș

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul. Lungime traseu : 160m. Diferenta de nivel : 80m. Dificultatea medie : “C/D” (dificil, conform cotatiei UIAA)

Retragere: 10-15min pe potecă prin pădure

Taxă: 130 lei / persoană cu echipament și ghid de la club (grup min. 3 pers) | 150 lei / persoană cu echipament și ghid de la club (grup min. 2 pers) | 290 lei cu echipament și ghid de la club pentru o singură persoană | gratuit cu echipament propriu. Taxă de urgență pentru grupuri fără programare prealabilă 100 lei (nu garantăm că acest serviciu e disponibil întotdeauna).

Orice donație/sponsorizare ne ajută să deschidem noi trasee și/sau să întreținem traseele existente. Ne poți trimite suma cu care dorești să ne ajuți prin revolut la 0747446656 sau în contul clubului CASSIO Montana deschis la OTP Bank: RO85OTPV221001265070RO01

Pentru orice nelămurire sau informație suplimentară ne poți scrie pe adresa info@cassiomontana.org

Pentru rezervări vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0747446656. Este recomandat accesul cu ghid din partea Clubului sau a altor ghizi de la cluburi/firme de specialitate.

Lungime traseu: 160m. Diferență de nivel: 80m

Traseul parcurge in prima parte o creasta clara (fostul traseu de alpinism “Creasta Suta”). Chiar intrarea este o mica surplomba, cu cateva trepte departate, urmata de o zona fara prize (si doar cateva trepte departate). Intrarea mai “tare”are scopul de a tria pe cei nepregatiti pentru astfel de traseu ! Urmeaza niste praguri cu prize bune (si fara trepte) ce ne duc pe un prag comod (marcat de 2 pitoane antice din vechiul traseu). De aici, creasta devine usor surplombata si apar problemele serioase, pe care le depasim cu treptele plantate (destul de departat), iar trecerea asigurarilor peste ancore este solicitanta. La final, cresta pierde din dificultate si duce (fara trepte), ascendant stanga spre o brana clara si comoda (“Brana Aeriana”). ATENTIE ! din stanga jos, vine linia altui traseu (“Braul de Mijloc”) ce intersecteaza traseul nostu intr-o mica sa de pe creasta (si pleaca spre dreapta, usor ascendent, dupa creasta). Deci noi, ne angajam ascendent STANGA, pe o brana comoda pe care o parcurgem fara probleme (ideal loc de poze), traversand mult in stanga (cam 40 m). La sfarsit, brana se ingusteaza sub un perete surplombat ce ne “arunca” putin peste prapastie, dar trecem cu bine pe o mica platforma, de unde pleaca spre stanga , peste un valcel aerian, podul indian. Podul Indian are 4 fire distincte : unul pentru picioare (mergi “pe sarma”), cate unul pentru cele 2 maini (de “echilibru”), si unul deasupra, pe care se pun cele 2 asigurari. ATENTIE ! Pe aceasta portiune , “amortizorul” se coate din uz (se “sunteaza” cu o bucla). Podul Indian, ne duce 20 m pe deasupra valcelului aerian, pana in peretele de vizavi, deasupra unui tavan, aproape pe creasta. ATENTIE !!! Eliminam “suntul” de pe amortizor, pentru a putea continua in perete.

Iesim de pe pod prin stanga, pe o zona lipsita de prize si usor surplombata, pe niste trepte destul de departate. De pe creasta, se vede traseul cu “Grota cu hamace Montana”, undeva in stanga. Cele doua trasee se vor termina in acelasi loc, sus, pe Pintenul final. Dupa ce depasim cu ajutorul catorva trepte, destul de departate, zona mai dificila (surplombata si cam fara prize), continuam pe prize naturale, dar nu chiar usor, pana pe varf, unde traseul se termina oferind o panorama frumoasa.

Ghidul clubului va oferi participanților instructaj complet, echipament specific și asistență pe întreaga perioadă a parcurgerii traseului de via ferrata.

Cateva imagini de la parcurgerile test ale obiectivului sunt disponibile aici: https://youtu.be/_uvtYX8178A

Cateva imagini de la amenajarea traseului sunt disponibile aici: https://photos.app.goo.gl/jEeh8qpkGqiMqCqI2