Via Ferrata Montana Piticot pentru copii la Șuncuiuș

Prima via ferrata pentru copii din parcul de aventură Montana – Șuncuiuș

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

Lungime: 20m

Diferență de nivel: 16m

Taxă: 50 lei cu echipament și ghid asigurate de club. Pentru grupuri organizate de minimum 5 copii se acordă reducere.

Acces: exclusiv pe bază de programare. Tel: 0747446656.

CASSIO Montana s-a ținut de cuvânt și a terminat de 1 iunie noul traseu de via ferrata Piticot din cadrul parcului de aventură Montana, pentru copiii până la 14 ani!

Accesul pe traseu se face doar cu ghid profesionist de la club plus echipament inclus, în urma unei taxe de 50 de lei / copil. Accesul este pentru grupuri de minimum 5 copii. De la 5 copii în sus se va face reducere de grup.

Echipamentul asigurat de club este special pentru copii de toate vârstele – avem hamuri integrale cu vestă inclusiv pentru copii micuți de 2-3 ani dacă aceștia sunt foarte curajoși.

Vă așteptăm cu drag !

Atenție! Proprietate privată! Accesul se face exclusiv cu acordul clubului.

Via ferrata Montana – Șuncuiuș

Via ferrata Pintenul Acapulco din parcul de aventură Montana – Șuncuiuș

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

Taxă: 80 lei cu echipament și ghid de la club | 15 lei cu echipament propriu.

După 2 trasee de via ferrata amenajate în Vadu Crișului de Salvamont Bihor și Cassio Montana în calitate de parteneri, a urmat, cum era și normal, o nouă via ferrata amenajată la Șuncuiuș, exclusiv din fondurile clubului.

Prima via ferrata din cadrul parcului de aventură Montana Land Șuncuiuș s-a deschis. Ea este pozitionata vis a vis de Platoul Suncuius, pe partea stanga a drumului de acces spre pestera Unguru Mare. Este prevazuta cu cablu de otel pentru asigurare si trepte metalice pentru escaladarea peretelui de stanca. Are o lungime de 150 de metri si o diferenta de nivel de aproximativ 80 de metri. In functie de marimea grupului (dar nu mai mult de maximum 5 persoane), de conditia fizica si experienta acestora parcurgerea traseului poate dura intre 30 de minute si 2 ore. Traseul incepe usor cu o parte pe o stanca inclinata (fata cazuta), un mic traverseu pentru ca apoi sa se urce pe un pinten vertical. Dupa parcurgerea pintenului este disponibila o iesire intermediara din traseu pentru cei care au obosit deja sau considera ca restul traseului este peste puterile lor. Avem apoi un traverseu cu o grota de odihna la final. Apoi se intra din nou pe un perete vertical care trece pe langa inca o iesire intermediara (ultima, la stanga). De aici mai sunt cateva zeci de metrii perfect verticali care conduc la iesirea finala din traseu.

Gradul de dificultate al treseului este mediu (grad B), a doua treapta de dificultate din cinci posibile de la cel mai usor spre cel mai dificil.

Accesul individual cu echipament propriu (fără ghid de la club) se poate face în baza unei sponsorizări. Accesul tuturor firmelor care operează în domeniul de via ferrata va fi posibil în urma unui contract de sponsorizare. Sumele colectate vor fi folosite pentru întretinerea traseului și dezvoltarea parcului de aventură cu trasee de tiroliană, trasee de via ferrata pentru copii, alte variante de trasee de via ferrata, trasee de alpinism, bungee-jumping după cum se poate vedea și în planul de dezvoltare a zonei.

Obiectivul este disponibil spre parcurgere pentru publicul larg cu conditia respectarii regulilor de siguranta si a echipamentului obligatoriu (casca, lonje de via ferrata si ham). Este necesara si o conditie fizica buna. Va recomandam parcurgerea traseului cu ghizi specializati.

Vă anunțăm pe această cale că aceasta va fi deschisă pentru public începând cu data de 28 aprilie 2018. Pentru a putea asigura condiții de maximă siguranță și pentru a evita vandalizări de tipul celor de la cele 2 via ferrata din Vadu Crișului (care datorită furtului cablului de asigurare a reprezentat un pericol temporar pentru turiști) obiectivul este supravegheat video 24/7.

Pentru acces&rezervări vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0747446656 sau 0745656535. Este recomandat accesul cu ghid din partea Clubului sau a altor ghizi de la cluburi/firme de specialitate.

Ghidul clubului va oferi participanților instructaj complet, echipament specific și asistență pe întreaga perioadă a parcurgerii traseului de via ferrata.

Cateva imagini de la parcurgerile test ale obiectivului sunt disponibile aici: https://youtu.be/_uvtYX8178A

Cateva imagini de la amenajarea traseului sunt disponibile aici: https://photos.app.goo.gl/jEeh8qpkGqiMqCqI2

Music Land – Faleză de escaladă Șuncuiuș

Music Land – Faleză de escaladă Șuncuiuș

Zona: Șuncuiuș

Sezon: tot anul.

 

Music Land – Faleză de escaladă la Șuncuiuș

 

Faleza este situată în imediata apropiere a pensiuni Gradia. Urmând drumul spre peștera Unguru Mare, pe stânga, imediat după pensiune e plasată această faleză.

Sunt amenajate 13 trasee de diferite dificultăți. Traseele nu sunt amenajate de club. Sunt însă foarte bine echipate. Continue reading

Via ferrata Vadu Crișului – Zburătoru / Casa Zmeului

Descriere Via Ferrata Vadu Crisului – Zburătoru / Casa Zmeului

Zona: Vadu Crișului, Peretii Mari

Sezon: tot anul.

Via Ferrata “Casa Zmeului”

Traseul “inghite”(ca orice “zmeu” adevarat), prima varianta a traseului de alpinism Casa Zmeului (mutat intre timp  ceva mai la dreapta, dupa ruina istorica) si se “impleteste” destul de “strans” cu traseul de alpinism Zburatorul (toate cu acordul nemijlocit al celor ce au realizat premierele traseelor). Contributia materiala la via ferrata a fost a Salvamontului, noi venind cu proiectul si cu ceva munca. Deasemenea este utila sectiunea de GPS (activata de noi -pentru gasirea traseului-).

Traseul are o diferenta de nivel de 120 m si o lungime de cablu de 180 m (incluzand un pod suspendat de 30 m).

In prima parte, traseul trece foarte aproape , prin stanga ruinei istorice de la Vama Sarii (aviz fotografilor). Deasemenea podul suspendat va oferi si el privelisti deosebite asupra defileului.

Prima parte (de aprox. 70 m) de perete compact din fostul traseu de alpinism, este destul de dificila si de solicitanta (are chiar zone surplombate). Apoi,se trece creasta si ne “afundam” in Valcelul Junglei, prindem o mica creasta (sub tiroliana din Zburatoru… din nou poze inedite) si ajunge la baza unui pinten. Pintenul are la inceput ceva zone surplombate, se trece de un tei frumos agatat de perete, dupa care traverseaza la drepta la podul suspendat. Dupa pod, mai urmeaza un pinten de final si se iese in padure (in cel mai inalt punct al defileului, la poteca marcata).

Coborare :

Spre stanga prin padure pe marcaj.

Un video cu parcurgerea acestui traseu de via ferrata

Istoria sinuoasă și încâlcită a traseului Zburătoru

Zona: Vad, Peretii Mari, Zona ruinei de la Vama Sarii

Dificultate: 5A Lungimi: 5 | Coarda: 50m | Bucle: 25 – medii

Amenajare: gujoane&spituri. Sezon: tot anul.

Autori : Pauta Adrian, Tamas Benedek, Hajner Ioan -1988

Reamenajat : Pauta Adrian , Pinter Istvan – 2017

A fost un traseu numit Vama Sarii si facut de Rubi Hajner (parca prin 1983), care pornea pe o portiune excesiv de friabila, pe fata din dreapta grotei de la Casa Zmeului, apoi traversa la stanga pe deasupra pesterii, pe o portiune spalata si cazuta, cu pitoane rare, dupa care, prindea niste praguri oblic spre stanga , pentru ca apoi, sa urmeze linia pintenului ce scotea traseul in padure, pe platou. Continue reading

Trasee izolate sau dispărute

Trasee izolate și/sau dispărute din zona Vadu Crișului

Trasee izolate
Trasee izolate

In aceasta categorie includem traseele clubului nostru, aflate razletite prin Defileul Crisului Repede, in diversi pereti. Sunt mai putin circulate(sau chiar disparute/dezafectate/defrisate…) si vom da doar indicii generale despre ele (nu si schita, sau localizare GPS, QR code, etc). Continue reading

Via Ferrata Vadu Crisului – Peretele Zânelor (Mocănița)

Descriere Via Ferrata Vadu Crisului – Peretele Zânelor (Mocănița)

Zona: Vad, Peretii Mari

Sezon: tot anul.

Via ferrata Vadu Crisului

Desi nu e traseu de “alpinism” , il semnalam (mai ales pentru sectiunea GPS) deoarece se pare ca sunt multi amatori de asemenea “aventura” (chiar si nealpinisti).

Un castig exista in mod evident : se pot vedea traseelede alpinism din apropiere, din unghiuri inedite (aviz fotografilor). Continue reading