Peretele Claia Mica

Topo Peretele Claia Mica

Zona: Vad, Iesire defileu dreapta (aproape de stadion)

Dificultate: 8  | Lungimi: 2 scurte| Coarda: 40m | Bucle: 15 – scurte

Amenajare: gujoane. Sezon: primavara, vara, toamna.


Un perete destul de curat si foarte usor accesibil, dar, in mare pericol datorita “Ministerului Marilor Proiecte”, care (o data si o data), tot o sa aprobe dublarea ai electrificarea caii ferate Cluj-Oradea… Atunci, intreaga stanca sigur va fi dinamitata (si traseele vor deveni niste biete foste “linii virtuale”)… Jalea va fi mai mare la Stanu Stupului, unde vor disparea(cu acelasi prilej), trasee cu traditie alpina in zona Vadului !!! Dar, pana atunci, sa mai profitam de ceea ce inca mai avem…

Stanca e destul de sanatoasa, iar pitonarea a fost facuta in genul traseelor amenajate de monitorii francezi la Sinaia (adica doua lungimi scurte, ale caror lungimi insumate se apropie de 40 m) ;  top-urile fiind dublate, si, obligatoriu prevazute cu inel (speram ca nu au mai fost schimbate, dupa vrerea muschilor Unora…).

Peretele a fost pregatit in ideea traseelor  de finala si superfinala, pentru  Alpiniada din 1994 (prilej cu care, Tzogo a facut “top”, pe ambele).  Chiar aproape in varf, la amenajarea traseelor, am starnit un cuib de tauni, care m-au muscat bine de cap (cred ca de atunci mi se trage…). Ulterior nu i-am mai vazut prin zona (nici macar la concurs), dar putina precautie nu strica…(nu toti suntem la fel de tari de cap !).

Peretele are 35 m (in general, pe toata desfasurarea lui). Pe lateral stanga (peretele din padure), au mai aparut ulterior si alte trasee (toate vor fi “electrificate” de CFR…).

Coborarea se poate face in rapel (fractionat), sau, se poate cobori spre stanga, prin padure.

Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Claia Mica (in completarea hartii desenate).

Nr. Denumire Autori/An Dificultate Stare traseu
1 Thien Shan Pauta Adrian, Solosi Stefan, Mihes Dorel – 1994 8- (17 m)&

7+ (18 m)

Gujoane bune
2 Cordiliera Blanca Pauta Adrian, Solosi Stefan, Mihes Dorel – 1994 7+ (17 m)&

8 (18 m)

Gujoane bune

Descarcă track gpx sai vizualizează in Google Maps track acces de la pensiunea Roua Munților Vadu Crișului la peretele Claia Mica și apoi la peretele La Lac.

2 thoughts on “Peretele Claia Mica

Lasă un răspuns