Peretele Atlantida

Topo Peretele Atlantida

Zona: Vad, Iesire defileu stanga

Dificultate: 7+ | Lungimi: 2 | Coarda: 40m | Bucle: 15 – scurte

Amenajare: spituri. Sezon: primavara, vara, toamna.

Un perete mai greu de gasit (la fel ca si Atlantida), desi, vizibil pe dreapta, la intrarea in defileu, dinspre sat. Accesul e facil urmand vechiul pod de la cariera langa care recent s-a facut un nou pod.

Stanca e destul de friabila (mai ales pe centrul peretelui), si, cum parcurgerea traseelor e destul de rara, evident acestea nu sunt curatate. Traseele in schimb, nu sunt foarte dificile (Vadul are in principal trasee ”tari”), asa ca, poate merita efortul de a vizita peretele (plus ca in mica grota din dreapta peretelui, se poate innopta foarte comod si sigur (chiar curat – fara capuse).

Peretele a fost pregatit in ideea traseelor de calificare pentru Alpiniada din 1995, dar vremea rea (poteca de acces devenise un veritabil luuuuuung patinoar), a facut ca aceste trasee sa nu fie folosite cu acel prilej (unele echipe le-au folosit totusi, in afara de concurs).

Peretele are 40 m (in general, pe toata desfasurarea lui).

Gujoanele sunt destul de vechi, dar inca relativ sigure (si oricum, suficient de dese). Peste cativa ani, ar trebui poate totusi reamenajata zona, mai ales daca dupa ce se reface podul se si construieste un camping in zona . Am vazut ceva proiecte in acest sens…. inclusiv poteca spre Cabana, va fi mutata de pe marginea caii ferate, pe celalalt mal al Crisului…. Oricum, daca (in sfarsit) se dubleaza si se electrifica calea ferata, unele trasee de pe malul drept vor avea masiv de suferit (pana la desfiintare), si implicit, malul stang va capata o alta podere (pentru catarare si turism).
Redam in continuare un tabel cu traseele din Peretele Atlantida (in completarea hartii desenate).

 

NR. DENUMIRE AUTORI/AN dificultate Stare traseu
1 Paducelu Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

6+

(35 m)

Gujoane ceva mai vechi
2 Smeurica Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

7-

(30 m)

Gujoane ceva mai vechi
3 Mura Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

7+

(30 m)

Gujoane ceva mai vechi
4 Fraguta Adrian Pauta, Eugenia Pauta

1995

6-

(35 m)

Gujoane ceva mai vechi

Lasă un răspuns