Topo-ul peretele Nostradamus
Zona: Suncuius, Valea Misidului, la intrare
Dificultate: 6- … 8+ | Lungimi: 2 (scurte) | Coarda: 40m sau 60m | Bucle: 20 – scurte
Amenajare: gujoane. Sezon: primavara, vara, toamna.
Un perete frumos, de orientare Nordică (deci ferit de caniculă), cu stâncă sănătoasă și care nu se udă de la prima ploaie (doar dacă plouă zile la rând). A fost pitonat și reamenajat pentru două Alpiniade (1997 și 2004). In 2004 a fost ultima Alpiniadă organizată de CASSIO Montana, și, am prezis (precum Nostradamus) că nu va mai avea loc prea curând o altă Alpiniadă (noi retrăgându-ne).
Asa că în 2021-2022, echipa Răzvan Moșoiu si Adrian Paută, a reamenajat din nou stanca, cu gujoane de 12 de data asta, cu regrupare incluzând lanț și inel (cele din mijlocul peretelui) și respectiv cu top de inox cu carabiniere fixe înlănțuite (cele din vârf). Partea superioară a traseelor (a doua jumatate a acestora) sunt integral echipate cu plachete cu inel (pentru posibile retrageri forțate dar nedorite – de dorit e parcurgerea până în top).
Peretele a fost pitonat așa cum am văzut că au făcut monitorii francezi la Sinaia: 2 lungimi de 20 m, cu regrupare intermediară la mijloc. La alpiniade, au fost amenajate ca trasee de 40 m (fără regrupare la mijloc); și s-au făcut “top”, la prima vedere toate.
Pentru coborâre, daca coarda e suficient de lunga se poate face rapel din top (coarda 60m), sau, se poate face rapel fracționat (folosind regruparea intermediară), sau, se ocolește prin spatele țancului (la început ușor ascendent spre stânga și apoi, complet spre dreapta, și apoi în jos, prin vegetație, spre Valea Mișidului).
Pe peretele din spate (adica din Valea Mișidului), de pe o brână superioară, se poate ajunge, urcând 15 m un vâlcel cu 4-5 spituri , până pe creastă (Traseul “Ștrumpfi” pe care l-am lasat echipat și cu o coardă fixă prin inelele pitoanelor). De aici, se poate monta, din oricare din cele două topuri din perete (deci nu din cresată), o manșa direcă peste “Nostradamus”. Atenție! De aici (de pe brâna respectivă), unii se joacă de-a rapelul și alte manevre gen speo, “împrumutând” urechi din traseele de cațărare (le sugerăm să ceară, că le dam noi “urechi”, numai să nu mai descompleteze iresponsabil traseele de escaladă).
Peretele are aproximativ 50 m (în stânga lui), scăzând la aproape 40 m (în dreapta sa).
Redăm in continuare un tabel cu traseele din Peretele Nostradamus (în completarea hărții desenate).
NR. |
DENUMIRE |
AUTORI/AN |
dificultate |
Stare traseu |
1 |
Alpi |
Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian 1997 (reamenajat 2004 cu Mandras Valentin si 2021 cu Razvan Mosoiu) |
7+ (20 m) si 8- (20 m) |
Gujoane de 12 Si top de inox cu carabe fixe (cu regrupare intermediara cu lant si inel) |
2 |
Pirinei |
Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian 1997 (reamenajat 2004 cu Mandras Valentin si 2021 cu Razvan Mosoiu) |
8+ (20 m) si 8 (20 m) |
Gujoane de 12 Si top de inox cu carabe fixe (cu regrupare intermediara cu lant si inel) |
3 |
Caucaz |
Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian 1997 (reamenajat 2004 cu Mandras Valentin si 2021 cu Razvan Mosoiu) |
8+ (20 m) si 8- (20 m) |
Gujoane de 12 Si top de inox cu carabe fixe (cu regrupare intermediara cu lant si inel) |
4 |
Carpații Occidentali (Munții Apuseni) |
Pauta Adrian, Solosi Stefan, Lascu Sebastian 1997 (reamenajat 2004 cu Mandras Valentin si 2021 cu Razvan Mosoiu) |
6+ (20 m) si 7 (20 m) |
Gujoane de 12 Si top de inox cu carabe fixe (cu regrupare intermediara cu lant si inel) |
Notă: Propunem ca primă recomandare, parcurgera peretelui folosind o coardă geamană de 40-45 m.
În acest caz, capul se leagă la mijloc și secundul la cele 2 capete. Pană la regruparea intermediară, capul asigură în tehnica “geamană” și regrupează în regruparea intermediară (din mijlocul peretelui). Secundul vine și dezechipează, apoi regrupează și asigură.
Capul parcurge în continuare jumatatea superioară a peretelui, până în top, unde regrupează. Secundul vine și dezechipează. În top se asigură, dezleagă un capat de geamană pe care îl preia capul de coardă, îl trece prin dispozitiv, și îl coboară pe secund, cu dispozitivul de coborâre (cu materiale cu tot) pâna jos.
Apoi, trece mijlocul de la geamană, prin cele două carabiniere fixe din top, și coboară pe două fire până jos. Pe verticala surplombei și eliminând șerpuirea traseului, corzile ajung sigur până jos. La final își recuperează și coarda. Observație: dacă se încearcă prinderea regrupării intermediare din rapel, manevra este destul de dificilă din cauza peretelui surplombat (și chiar și a traseului șerpuit).
O altă variantă de parcurgere a peretelui (deci a doua recomandare), ar fi cu o coardă libero de 60m (caz în care secundul poate eventual nici să nu urce). Capul parcurge tot peretele (până în top, fără regrupare intermediară), trece coarda prin cele 2 carabiniere fixe din top, și asigurat de secund, coboară dezechipând traseul (surplomba și șerpuirea traseului, fac totuși operația destul de complicată, dar posibilă). La final recuperează coarda.
Dacă se vrea parcurgerea multiplă (cu coarda libero de 60 m), în top se pune o carabinieră PROPRIE cățăratorilor (pentru a NU toci carabinierele din top) și se “freacă” traseul cu câți secunzi doritori exista. Doar ULTIMUL participant va demonta carabiniera proprie din top, și DOAR acesta va coborî prin carabinierele fixe ale topului.
Și, ultima variantă (evident varianta mai facilă), e parcurgerea doar a primei jumatați de perete (dar ar fi păcat să faceți doar alegerea asta) folosind în acest caz, orice coardă dinamică de 40 m. În acestă situație, nu mai aveți un top, ci o regrupare (în loc de top). În inelul regrupării veți pune o carabinieră proprie, prin care puteți “freca” traseul cu oricâți secunzi doriți. Ultimul participant, se asigură în regrupare, SE DEZLEAGĂ (și are grijă să nu scape coarda) , apoi recuperează carabiniera proprie, trece coarda prin inelul regruparii, se leaga din nou in coardă (atentie la nod), și coboară până jos. Observație: evident, ați remarcat faptul că la top, manevrele au fost mult mai simple și mai SIGURE, decât la regruparea pe post de top (care NU sunt unul și același lucru – inclusiv dpdv al factorului de cădere – 0 versus 2).
Și în fine, în cel mai rău caz, există (cum spuneam) pe peretele din spate Traseul “Ștrumpfii” (și care se termină tot în creastă), traseu ce poate fi folosit ca retragere forțată sau pentru recuperare de coardă.
Alegeți ce variantă preferați și sperăm să vă facă plăcere amenajarea noastră.
Detalii interesante despre perete
Menționăm și faptul că regruparea din traseul “Carpati” are ca extrapiton de regrupare o ancoră de inox cu profil rotund, numit de noi “mâner de crartiță” (exact cum am văzut la Cupa Mondială : acest tip de ureche, elimină posibilitatea de rănire prin “tăiere” dacă sportivul cade razant cu clasica si “mult adorata” ureche de tablă indoită). Iar ca notă inedită , la 4-5 m de la plecarea din regruparea din mijlocul traseului “Pirinei”, e un piton clasic, bătut foarte solid intr-o alveolă (deh, nostalgia “retro”); asigurați cu încredere, că ține ! (iar dacă nu vă place, îl “săriți” deși urmează o surplombă). Iar în traseul “Caucaz”, imediat lângă regrupare (în stânga și puțintel mai sus), găsiți un morcov de rapel, altă relicvă istorică (deși… chiar e încă perfect funcțional !). Traseele “Alpi” și “Pirinei” au ultimii metri comuni (și evident și un top comun); iar traseele “Caucaz” și “Carpații Occidentali” se termină foarte aproape unul de altul (având din acest motiv , deasemenea un top comun). În perete o să mai puteți zări din loc in loc și alte relicve istorice, în contrast evident cu dipozitivele moderne, dovadă ca peretele a fost cândva intens circulat.
One thought on “Peretele Nostradamus”