Topo traseul Nagy Athajlas / Surplomba Mare
Zona: Vad, Peretii Mari, Zona ruinei de la Vama Sarii
Dificultate: 4B | Lungimi: 2 | Coarda: 50m | Bucle: 25 – medii
Amenajare: pitoane. Sezon: vara.
O linie de traseu indrazneata, care porneste putin mai complicat, dar care apoi intra hotarat pe mijlocul peretelui. Traseul are doua lungimi intinse (45m), existand optiuni de a le fragmenta in patru lungimi scurte pentru a veni coarda mai usor. Recomandam totusi doua lungimi, pentru a beneficia de regrupari sigure (si confortabile).
Traseul a fost pitonat (si ulterior omologat) in anul 1978 de echipa : Ille Laszlo, Godza Imre, Nagy Sandor si Papp Istvan.
Tinand cont de vechimea traseului (si inca nereamenajat) recomandam ca echipa dornica de parcurgerea lui sa aiba ciocan pentru verificarea pitoanelor, precum si 2-3 mobile.
Informatiile necesare descrierii si intocmirii hartii au fost culese de la autor, corelate cu o vizionare a traseului cu asigurare de sus. Starea pitoanelor este destul de buna (dar trebuie totusi “ciocanite” pentru control).
L1 : Pornim aproape din apa , depinde de cat de mare e lacul de la baza. Putin mai la stanga (2-3 m) porneste si traseul Surplomba Neagra (reamenajat). Dupa cativa metri ascendenti, traversam mult spre dreapta pe sub surplomba accentuata si intinsa; pe parcurs gasim si 2-3 nise cu vegetatie. Apoi de pe o mica brana, trecem un sir de surplombe nu chiar facile (zona e si cam friabila), pana prindem o fisura ce ne scoate, usor spre stanga, pe o brana comoda unde regrupam. Mult mai in stanga, dar pe aceeasi brana, regrupeaza si traseul Surplomba Neagra.
L2 : De pe brana pornim surplombat, prindem o fisura, trecem pe langa o nisa, dupa care, mai depasim o surplomba, iar in continuare urmarim o succesiune de fisuri vericale. Apoi traseul deviaza putin spre dreapta, peretele piezand treptat din dificultatea de la inceput. Tavanul final il lasam in dreapta, o fisura scotandu-ne usor spre stanga, pe niste brane. Urcam drept in sus pe branele dintr-un mic amfiteatru (atentie sporita pe ploaie) si, inainte de a ajunge la primii copaci, gasim amenajata o regrupare comoda, unde se termina traseul.
Coborarea se face pornind oblic stanga, prin padure.