Traseul Casa Zmeului

Topo traseul Casa Zmeului

Zona: Vad, Peretii Mari, in stanga Grotei de la Casa Zmeului

Dificultate: 3B / 7- | Lungimi: 5 (scurte) | Coarda: 40m | Bucle: 20 – medii

Amenajare: spituri. Sezon: tot anul.


Este un traseu ceva mai usor , dar le fel de spectaculos (si chiar inedit, trecand efectiv prin ruina istorica de la VamaSarii), fiind deci, in nota traseelor de la Grota de la Casa Zmeului. Traseul a fost realizat in anul 1988 de echipa Adrian si Gina Pauta , dar, ulterior, adica in 2002, reamenajat de echipa Adrian Pauta si Razvan Mosoiu, prilej cu care, portiuni din prima lungime au fost mutate (pe spituri), semnificativ mai spre dreapta; linia initiala (pe pitoane in fisuri), includea prea multa vegetatie. Traseul a devenit astfel mult mai curat (si mai spectaculos), chiar daca poate ca a crescut cu ceva gradul de dificultate (fata de gradul 3B omologat FRTA).

L1 : Traseul porneste din stanga Grotei de la Casa Zmeului (comun cu CaleaTibetana, care insa este orientat spre dreapta; ori noi, mergem spre stanga, spre ruinele istorice). Se urca cativa metri pe un prag si apoi, deviem mult spre stanga (spre dreapta pleaca Calea Tibetana); dupa care, continuam oblic ascendant pe un culoar, ajungand pe tavanul ruinelor istorice de la Vama Sarii. Aici se poate regrupa sau se poate continua, facand o lungime intinsa (depinde de cat de usor vine coarda, si de cum “simte”secundul manevrele capului de coarda pentru ca se pierde contactul vizual). Sa zicem ca am optat pentru o prima lungime scurta (si mai usoara)….

L2 : De deasupra ruinelor, pornim cu grija pe o fata usor surplombata si prindem un diedru oblic stanga, bine surplombat (si aparent friabil), dar cu suficiente prize pentru a gasi solutii frumoase de escalada. Spre final diedrul se deschide devenind o fata usor surplombata (o zona ceva mai delicata), pe care o depasim pe prize destul de mici (atentie sa nu se rupa); dupa care regrupam pe un pragulet destul de inghesuit.

L3 : Continuam ascendant cativa metri dupa care deviem ascendent dreapta, pe mici praguri (unele inierbate), pana iesim pe creasta (orientata spre stanga). Pe creasta, dificultatea scade evident (doar ca e o creasta foarte ascutita) si dupa cativa metri orientati oblic stanga regrupam (iarasi, depinde de cum vine coarda) pe un prag cazut (sau, putem continua, tot pe creasta, pana pe o brana). Sa zicem ca am optat, din nou, pentru o lungime scurta si cu manevre facile.

L4 : Continuam tot pe creasta, linia fiind tot mai cazuta (apare si iarba tot mai mult), pana ce ajungem pe o brana comoda, langa o mica grota/nisa. Aici vine din stanga-jos (din perete), linia de pitoane din Fragilor (Zburatorul?), si care, regrupeaza in acelasi loc. Iar spre dreapta (traversand usor descendent pe brana), pleaca linia pitoanelor din L3 pentru Zburatorul (substitutul tirolienei fixe-vandalizate intre timp). Drept in sus, pe deasupra micii grote si usor spre stanga, este continuarea traseului nostru (comuna cu iesirea actuala si mai sigura pentru Fragilor) . Initial, traseul Fragilor iesea direct spre stanga, pe praguri inierbate si fara pitoane (risc inutil mai ales pe ploaie).

L5 : Continuam deci pe deaspra grotei (mici, cat o nisa mai mare), drept in sus dar usor stanga si prindem o crestulita cu praguri, uneori inierbate, pana pe un prag comod, deasupra unui copacel, unde este amenajata regruparea finala (in continuare iesim la liber pana in padure, oblic stanga).

Cu o coarda lunga, putem sari peste R1 si R3, facand astfel doua lungimi  intinse (plus inca o lungime pentru iesirea pana in padure). Depinde de optiunea capului de coarda… (si de cat de usor “vine”  coarda).

 

Later edit: Traseul Casa Zmeului cu TIROLIANA

In urma reamenajarii tirolianei din Zburatoru, dar, si a schimbarii urechilor din Casa Zmeului (desi , sincer, nu am pomenit ureche rupta, dar, hai, sa fie si un lup mancat de o oaie cu marca UIAA),  va propunem (ca tot incepe sezonul) un traseu nu asa de greu ca Zburatoru, dar la fel de spectaculos, prin includerea tirolianei. (Zburatoru nu e chiar un traseu usor)

Deci, participantii trebuie sa posede cate o rola de tiroliana (preferabil cu rulmenti).

Plecarea se face de sub ruina istorica Casa Zmeului (in drepta ruinei cum privesti la perete)

Aveti schita traseului (cine doreste informatii in plus intra pe Topo traseu Zburatoru).

Gradele de dificultate le gasiti (pe pasaje) pe schita respectiva.

Folositi  regruparile : R0 , R1 , R2, R, R2 (+….) si R3 .

Adica : din R2 va lansati in tiroliana (zburand peste via ferata… atentie fotografi), ajungeti in R, si de acolo, spre stanga, pe praguri, pitonat (fara urechi UIAA, dar BUNE) va intoarceti (intersectand via ferrata) inapoi in R2… si puteti repeta (daca v-a placut) tiroliana de cate ori vreti…

Cind v-ati saturat (de tiroliana) iesiti ascendant din R2 pana in R3 (si apoi spre stanga prin padure dati de marcaj).

Coborati la sala de sport din sat.

Lasă un răspuns