Traseul Intersectat

Topo traseul Intersectat

Zona: Vad, Peretii Mari, sub Ochii Bufnitei

Dificultate: 3B/6- | Lungimi: 3 | Coarda: 40m | Bucle: 20 – medii

Amenajare: gujoane/pitoane. Sezon: tot anul.

Un alt traseu despre care se pune intrebarea daca mai exista sau nu (cum se pune intrebarea si la Zburatoru, de exemplu).
Traseul a fost unul “strategic”, pitonat in 1987 de Adrian Pauta si de Teodor Borodan pentru a salva de la depunctare (cu prilejul omologarii) traseele Anonimus si Ciresu Salbatic . Aceste doua trasee sunt intrerupte de Poiana Suspendata, din care, se poate iesi ”aproape” la liber. Acesta intrerupere (cu iesire), ar fi depunctat traseele. Prin faptul ca posibila iesire, face parte dintr-un traseu (cu cateva pitoane), adica tocmai traseul Intersectat (care traverseaza toata poiana), depunctarea a fost anulata (nu spunem ca a fost foarte elegananta si foarte morala , solutia aplicata).
Ulterior, dupa multi ani, a aprut traseul Victoria, care porneste (de sus in jos) de pe un pinten, taie traseul Anonimus aproape de penultima regrupare (punct de deruta, unii cataratori iesind pe acolo , fara a mai face ultima lungime din Anonimus!). Victoria in continuare coboara peretele, pana cand, constata ca nu are cum sa se termine (de fapt, cum sa“inceapa”- de la baza), pentru ca : la stanga e Grota Zanelor, iar la dreapta e Intersectat (si Anonimus). Si atunci, intr-o (sa-i zicem) “reamenajare”, se intersecteaza si linia de pitoane apartinand traseului Intersectat, traversand mai departe, pana ajunge la plecarea in Anonimus. De fapt, partea de jos a traseului Intersectat, ar fi asimilata oarecum in Victoria (printr-o varianta de pornire comuna). Dar pornind comun cu Victoria (din acelasi punct cu Anonimus), ar rezulta o lungime mult mai tare decat ceea ce presupunea linia traseului original (care ocolea la pornire surplombele).
Vom incerca sa prezentam linia initiala a traseului, desi, dupa cativa metri de la plecarea originala, traseul Victoria intersecteaza traseul nostru, iar de la acest punct de intersectie in sus, prin noile gujoane amplasate (fara a mai urmari fisurile), se cam modifica gradul initial, pentru Traseul (“si mai”) Intersectat (care, in nici un caz nu mai e “treiar” – cum a fost omologat…). Chiar si asa, traseul merita incercat, pentru ca traversand Poiana Suspendata, se pot vedea mai de aproape surplombele din Ochii Bufnitei (un peisaj spectaculos).
Deci, sa revenim :
L1: Traseul porneste imediat dupa creasta, putin mai jos (1-2 m) si ceva mai la stanga(4-5m) fata de intrarea in Anonimus (comuna acum cu intrarea in Victoria…). Primul pas din Intersectat, te arunca putin in afara, apoi continuam in stanga crestei, pe praguri inierbate, dupa care traversam oblic catre stanga, pana ne angajam pe un diedru. Aici, dinspre dreapta, vin gujoanele din Victoria si care, continua inspre stanga, intr-un lung traverseu aproape orizontal. Atentie sa nu ne ratacim trecand in stanga, spre cele 3 alveole (“burti”) ce se vad in stanga si care apartin de Victoria. Noi continuam sa urcam pe diedru (aici am gasit la premiera, ceva pitoane vechi) si cand acesta este barat de niste praguri suspendate, se traverseaza spre dreapta , peste o mica creasta, ca sa putem regrupa comod intr-o mica nisa. De aici, din regruparea originala, daca privim peste creasta principala (spre dreapta), se vad pitoanele din Anonimus (se vede chair si R2 din Anonimus, la 4-5 m mai sus, si dincolo de creasta). Deci atentie sa nu trecem in alt traseu, dincolo de creasta principala (in dreapta).
L2: Traversam inapoi 2-3 m spre stanga, peste mica creasta secundara, si continuam peste fete usor surplombate, oblic ascendent spre stanga, ajungand aproape in capatul stang al Poienii Suspendate de sub peretele din Anonimus (asta e linia ORIGINALA, pertubata de gujoanele plasate ulterior!!!). Iesim deci cu grija in poiana (e ceva grohotis si vegetatie) si continuam pe langa peretele din stanga, pana sub marea surplomba din Anonimus, unde regrupam la un piton. In sus urca o linie de gujoane vechi pe o fata spalata (traseul Concurs, superfinala de la o Alpiniada de prin 2000), iar cativa metri mai la dreapta, se vad pitoanele din Anonimus, care duc la regruparea din Ochiul (stang al) Bufnitei (de unde, se ataca spre stanga, marea surplomba).
L3: Traversam in continuare toata poiana, pe langa peretele din stanga, trecem de linia pitoanelor din Anonimus (mai pe grohotis, mai prin vegetatie), ajungem sub marele tavan din Ochiul (drept al) Bufnitei, intersectand astfel linia de pitoane din Ciresu Salbatic si dupa inca 5-6 metri, gasim un horn, la baza caruia regrupam (undeva, se afla si ciresul, fara ciori, care a dat numele traseului cu tavanul).
L4: Parcurgem hornul la liber, traversam pe un prag spre dreapta, dupa care, urmeaza un diedru deschis, usor orientat spre stanga. Primul pas e putin expus (are un piton de siguranta), apoi diedrul devine usor cazut, mai intalnim un piton, dupa care apar pragurile (si vegetatia), iar la final regrupam pe un prag comod, la o clepsidra naturala (pe mana dreapta).
Ramane sa apreciati singuri, daca “plimbarea”asta incurcata si incalcita, mai este sau nu un traseu valabil (candva totusi omologat). Peisajul este insa inedit si spectaculos, motiv pentru care, noi spunem ca, inca merita deranjul.

Lasă un răspuns